Suiker verslaving van Lara

EET PUUR

Ik ben niet zo goed in het volhouden van een dieet. Ook weet ik dat het volgen van een dieet weinig zin heeft omdat je aan je voedingspatroon niets veranderd en als je weer gewoon gaat eten er een herhaling van zetten plaats zal vinden. Toch is er in de loop van de tijd (ik ben nu 46) onder luid protest steeds wat Lara bijgekomen vooral rond mijn taille (welke taille?). Om toch weer eens een waistline te hebben, voor meer energie en gewoon om zo gezond mogelijk te leven probeer ik steeds opnieuw "GEEN SUIKER" te eten. Het nadeel is dat dit voor mij al voelt als een dieet met alle nadelige bijwerkingen van dien zoals; aan niets anders kunnen denken dan aan suiker, heel veel gaan eten van dingen waar geen suikers inzitten maar wel veel vet en koolhydraten of manisch steeds in kookboeken blijven bladeren. Het kost mij zo eigenlijk heel veel tijd en moeite om iets niet te eten. En dan te bedenken dat een suikerverslaving (want dat is dit) pas overgaat na verloop van maanden zonder suiker en ik een dieet gemiddeld maar 3 weken volhoud. 

Wat ben ik daarom blij met het kookboek EET PUUR van Madelon. Ze heeft een groot aantal recepten in haar boek waar gezonde suikers in zitten zoals agavesiroop, honing, kokos bloemsuiker, en ahornsiroop en die mag ik wel van mijzelf. Deze suikers geven de bloedsuikerspiegel wel een swing maar zijn zoveel beter dan geraffineerde suikers zoals in melk chocola waar ik mij anders aan zou vergrijpen. Ik ben meteen een stuk minder krampachtig met gezond eten bezig als ik weet dat ik gerust wel iets lekkers mag eten van mijzelf. Een selectie van de heerlijk zoete gerechten uit EET PUUR zijn; spelt wortelcake, brownies met kokosroom en frambozen, amandelflorentine, kokosmakronen en spelt boterkoek. Loopt het water je al in de mond? Natuurlijk ga ik nooit meer een mooie taille krijgen als ik deze lekkernijen in grote hoeveelheden naar binnen ga werken maar het feit dat het "mag" omdat het niet heel slecht voor me is en dat het echt heel lekker is maakt dat ik er maar kleine hoeveelheden van hoef te eten om een voldaan gevoel te krijgen. Op lara & Lisa een van de zoete gerechten uit EET PUUR. Gevulde speculaas!

Voor meer recepten zie het blog van Madelon Klik hier

 

gevulde_speculaas

Gevulde speculaas

Een verantwoorde “guilty pleasure”!

 

 

 

Ingrediënten

voor ongeveer 24 stukjes

 

 

spijs:

  • 200 gram blanke amandelen
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 3 eetlepels water
  • 5 eetlepels agavesiroop

 

deeg:

  • 300 gram speltmeel
  • 6 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 200 gram koude roomboter, in stukjes
  • 1½ eetlepel speculaaskruiden
  • 4-6 eetlepels melk of rijstmelk

 

topping:

  • amandelschaafsel of hele blanke amandelen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ahornsiroop

 

 

 

 

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 150 °C.

 Maal de blanke amandelen en de citroenrasp in de keukenmachine fijn. Voeg 3 eetlepels water en de agavesiroop toe en meng alles tot een stevige spijsbal. De bal mag niet te droog en niet te nat zijn, voel dit zelf aan. Laat het spijs afgedekt in de koelkast minimaal een half uur rusten.

 Meng in een kom het speltmeel met de kokosbloesemsuiker, zout, boter en speculaaskruiden. Voeg de melk toe en kneed het deeg met je handen tot een mooie soepele bal ontstaat. Laat het deeg in de koelkast afgedekt 15 minuten rusten.

 Leg op de bakplaat een stuk bakpapier of een siliconenmatje. Snijd de deegbal in 2 helften, rol 2 gelijke dikke langwerpige plakken van ongeveer een ½ cm dik. Verdeel de spijs over de eerste plak en dek de spijs af met de tweede plak. Snijd de kanten mooi recht.

 Klop in een kom het ei los en meng de ahornsiroop en de amandelen erdoor. Verdeel dit mengsel over de bovenkant van het deeg. Schuif de bakplaat in de oven en bak de gevulde speculaas in ongeveer 35 minuten mooi bruin en gaar.

 Laat de speculaas helemaal koud worden voor je het in stukken gaat snijden. Bewaar de speculaas in een luchtdichte trommel in de koelkast.

Reacties plaatsen kan niet meer.